Vad är ett lämpligt brandskydd på byggarbetsplatser
Byggarbetsplatser hör till de arbetsplatser där risken för bränder är särskilt hög. Det beror exempelvis på att det finns gott om brännbart material, föremål som kan självantända och att det utförs heta arbeten. Risken att någon anlägger en brand vid byggarbetsplatsen är också stor. Men vad är då ett lämpligt brandskydd för byggarbetsplatser?
Enligt Myndigheten samhällsskydd och beredskap inträffar ca 40 allvarliga bränder på byggarbetsplatser varje år. I den statistiken är inte mindre bränder som släcks av byggnadsarbetare själva inräknad.
Vilka krav finns på bygget gällande brandskydd?
Det är ytterst byggherren som är ansvarig för brandskydd under er byggtid, det är indirekt reglerat i arbetsmiljölagen 3 kap. 6 §. Även byggentreprenören har ansvar för brandskyddet. De ansvarar för att:
- det går att utrymma byggarbetsplatsen
- handbrandsläckare finns utplacerade på lämpliga platser
- det finns skydd mot att en brand uppstår.
Krav på brandskydd för byggarbetsplatsen under byggtiden är reglerat i Boverkets Byggregler (BBR) avsnitt 2.3, Allmänt om byggande. I avsnitt 5 finns krav på en trygg utrymning för byggarbetare, annan personal och eventuella besökare.
Vad innebär brandskydd på en byggarbetsplats?
Med brandskydd på en byggarbetsplats menas rutiner och utrustning som förebygger, varnar och släcker branden.
Att förebygga uppkomsten av en brand
En viktig del av brandskydd på byggarbetsplatser är att förebygga att en brand ens uppstår. Här är några exempel på förebyggande åtgärder:
- se till att brandcellerna färdigställs så tidigt som möjligt eller att det finns tillfälliga lösningar
- säkra upp nödutgångar och utrymningsvägar som exempelvis trapphus samt se till att körvägarna är tillräckligt breda för att Räddningstjänsten kan komma fram
- säkerställ att det finns korrekt utförd brandavskiljning mellan de delar av bygget som är klara och de delar där bygget fortfarande pågår
- placera handbrandsläckare på varje våningsplan, på platser där svetsning förekommer och se till att det aldrig är längre än 25 meter till närmaste brandsläckare
- håll arbetsplatsen prydlig och släng endast avfall på förutbestämda platser för att förhindra att avfallet antänds
- placera avfallscontainrar med byggspill på behörigt avstånd från bygget och andra byggnader i närheten.
Ett smart sätt för att både kunna följa Arbetsmiljöverkets krav på brandskydd för byggarbetsplatser och underlätta för byggarbetarna är att skaffa en First Responder till arbetsplatsen. En First Responder syftar på en vagn med brandskyddsutrustning som exempelvis brandsläckare och brandfilt samt första hjälpen-utrustning som går att rulla med sig till den plats där behovet är som störst. Ett bra val om det exempelvis ofta behöver svetsas på olika platser på bygget.
Att varna för brand
Skulle en brand uppstå är det direkt avgörande att alla på bygget varnas. Eftersom det ordinarie brandlarmet ofta varken är inkopplat eller på plats, är det en god idé att använda sig av ett trådlöst bygglarm. Bygglarmet tar ca 20 minuter att installera och kan sedan flyttas runt på arbetsplatsen beroende av var risken för brand är som störst. Det finns både bygglarm med brandlarm och evakueringslarm.
Behövs bygglarm endast under en begränsad period kan det mest kostnadseffektiva alternativet vara att hyra ett larm, ska larmet användas under flera år lönar det sig att köpa ett bygglarm.
Att släcka branden
Om det förebyggande arbetet är väl utfört ska det finnas släckutrustning som brandsläckare och brandfiltar nära till hands för att ni själva snabbt ska kunna släcka en mindre brand. Med hjälp av bygglarmets kontrollpanel kan ni se om branden sprider sig utom kontroll och det är dags att larma Räddningstjänsten.
Våra lösningar för brandskydd under er byggtid
Har ert företag frågor kring brandskydd på byggarbetsplatser? HEDE Safety är experter på brandskydd och första hjälpen-utrustning för företag. Kontakta oss så skräddarsyr vi er First Responder eller hjälper er med brand- och evakueringslarm som en del av ett säkert brandskydd under er byggtid.