2021-10-20T14:03:42+02:0011 maj, 2021|

Att ta ett antigentest för påvisning av covid-19 (SARS-CoV-2) är vitalt för att världens alla länder ska kunna ta kontroll över smittspridningen. Genom att ta ett snabbtest av laboratoriekvalitet kan man upptäcka smitta av covid-19 i ett tidigt skede och på så sätt förhindra ytterligare smittspridning.

Vilket test man ska ta och hur själva testningen går till är dock inte alltid helt självklart. I denna artikel tänkte vi därför gå igenom några saker som är viktiga att tänka på och veta om gällande användningen av antigentest.

Till att börja med ska du alltid testa dig om du har ett eller flera av följande symptom:

 • Feber
 • Hosta
 • Rinnande näsa
 • Andnöd
 • Ont i kroppen

Hur använder jag ett snabbtest för covid-19?

Vid provtagning av antigentester för påvisning av covid-19 använder man en svabb för att ta ett prov från näsan. Till skillnad från PCR-test behöver ett snabbtest inte skickas till ett laboratorium för analys. Med snabba antigentest får du svar redan inom 15-30 minuter.

Instruktioner för hur du använder testet:

 1. Ta ett prov med hjälp av provpinnen från båda näsborrarna – ca 2-3 cm upp i näsan. Vrid omkring pinnen i vardera näsborre minst 5 varv.
 2. Öppna provröret med vätskan och för ner provpinnen; veva omkring pinnen i vätskan i 30 sekunder. Kläm sedan ihop provrören så den pressar på provpinnen och vrid omkring minst 5 gånger.
 3. Skruva på locket och öppna förpackningen med provbrickan.
 4. Skruva upp den övre delen på provröret och häll ut 4 droppar i det nedre hålet på provbrickan.
 5. Avvakta ca 15 minuter och läs av svaret; det kan dröja 20-30 minuter innan det visas.
 6. Läs inte av provsvaret efter 30+ minuter passerat eftersom provbrickan då potentiellt kan visa ett felaktigt svar.

Med hjälp av kontrollpinnarna kan man göra ett test för att se hur ett negativt och positivt provresultat ser ut.

Om du redan haft symptom för covid-19 är sannolikheten att du bildat antikroppar mot viruset stor. För att vara helt säker på om du har antikroppar är det bra att ta ett antikroppstest snabbtest. Kom ihåg att vänta minst två veckor efter du blivit frisk innan du tar ett antikroppstest för covid-19; det tar nämligen ett tag för kroppen att bilda antikroppar.

Antigentester: Fördelar och pålitlighet

I dagsläget rekommenderar Folkhälsomyndigheten att personer med symptom ska ta ett antigentest. Det är även rekommenderat att ta ett antigentest om du varit i närheten av en person eller personer som haft eller i närliggande tid fått symptom. Bra att veta är att tillförlitligheten hos ett antigen snabbtest beror på när i infektionsstadiet testet har utförts.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska testet tas senast dag 5 med symptom i infektionsförloppet. Detta för att kunna ställa en så rättvis covid-19 diagnos som möjligt. Antigentester är relativt enkla att använda och genererar vanligen, i patientnära fall, ett resultat i nära anslutning till provtagningen, ofta inom 15-30 minuter.

Antikroppstest snabbtest

Har du redan haft covid-19? Då bör du istället ta ett antikroppstest. Med detta test kan du nämligen se om du har bildat antikroppar mot covid-19 efter din virusinfektion.

Vad innehåller en förpackning med antigen test snabbtest?

Antigentest-kitet innehåller all utrustning som behövs för att utföra ett test för påvisning av pågående covid-19 infektion. Det som behövs för att utföra testet och som därmed är inkluderat i förpackningen är följande komponenter:

 • Testkassetter
 • Engångsprovpinnar
 • Extraktionsbufferrör
 • Kontrollpinne (negativ)
 • Kontrollpinne (positiv)
 • Instruktioner

Vill ni också minska smittspridningen? Vi på Hede Safety erbjuder snabba antigentester och andra COVID-19/PPE produkter. Kontakta oss för mer information eller beställ våra produkter via vår webbplats.