Halt golv, hinder i vägen eller vassa föremål ー en olycka händer lätt. Även om det rör sig om ett litet sår, är det viktigt att såret tas om hand för att undvika att skadliga bakterier kommer in i såret. Det första steget är sårtvätt. I Hede Safetys webbutik finns första-hjälpen-utrustning som gör dig förberedd för alla situationer.

På de allra flesta arbetsplatser finns någon form av första-hjälpen-kit som exempelvis first responder eller en större förbandslåda. Där finns ofta en kombinerad sårtvätt och ögonskölj som exempelvis innehåller en steril koksaltlösning som effektivt rengör sårområdet.

Sårtvätt kan även finnas som styckförpackade våtservetter. Våtservetter för sårtvätt är ett smidigt sätt att rengöra sår eftersom de ofta innehåller sterilt vatten och klorhexidinlösning vilket gör att de kan ersätta både bomullsrondeller och en flaska med sårtvätt. Våtservetterna är även praktiska att ta med sig och kan förvaras i bilen.

Skulle sårrengöring saknas, går det också bra att tvätta såret med tvål och vatten.

OBS! Med ett ytligt skärsår som det blöder mycket ifrån, ska först blödningen stoppas innan rengöring. Tryck en ihoprullad kompress eller en ren tygbit mot såret och håll såret högt för att lugna blödningen.

Sårtvätt: Så här rengör du ett litet sår

  1. Tvätta händerna.
  2. Rengör huden runt såret.
  3. Gör rent såret.
  4. Ta bort eventuell smuts med en fuktig kompress och avlägsna eventuellt grus eller glasbitar med en pincett (en pincett finns i de flesta första-hjälpen-kit).
  5. Låt såret lufttorka.

För ett mindre sår räcker det ofta med ett enkelt plåster. Är såret större kan det täckas med en kompress. En elastisk binda eller kirurgtejp hjälper kompressen att hållas på plats. Förbandet ska bytas om det blir fuktigt eller smutsigt.

Tecken på att såret har blivit infekterat

  • Huden runt såret är rödare än förut.
  • Hunden kring såret svullnar upp.
  • Såret gör ondare än tidigare.
  • Det rinner illaluktande vätska ur såret.
  • Feber.

Vid svullnad, rodnad eller vätskande sår är det viktigt att badda med alsolsprit. Skydda ytan med en torr kompress eller ett plåster. Fortsätt att tvätta såret varje dag till sårskorpan är borta och såret har slutat vara. Kontakta en vårdcentral vid feber. Då kan en antibiotikabehandling behöva sättas in.