Bra att veta om sårrengöring

Halt golv, hinder i vägen eller vassa föremål ー en olycka händer lätt. Även om det rör sig om ett litet sår, är det viktigt att såret tas om hand för att undvika att skadliga bakterier kommer in i såret. Det första steget är sårtvätt. I Hede Safetys webbutik finns första-hjälpen-utrustning som gör dig förberedd för alla situationer.

Sårtvätt hittar du i förbandslådan!

På de allra flesta arbetsplatser finns någon form av första-hjälpen-kit som exempelvis first responder eller en större förbandslåda. Där finns ofta en kombinerad sårtvätt och ögonskölj som exempelvis innehåller en steril koksaltlösning som effektivt rengör sårområdet.

Sårtvätt kan även finnas som styckförpackade våtservetter. Våtservetter för sårtvätt är ett smidigt sätt att rengöra sår eftersom de ofta innehåller sterilt vatten och klorhexidinlösning vilket gör att de kan ersätta både bomullsrondeller och en flaska med sårtvätt. Våtservetterna är även praktiska att ta med sig och kan förvaras i bilen.

Hur snabbt läker ett sår?

Sårläkningstiden varierar beroende på storleken och djupet på såret, liksom på personens allmänna hälsa och ålder. Mindre sår läker vanligtvis inom några dagar till en vecka medan större sår kan ta flera veckor eller månader att läka helt. För att underlätta sårläkning är det viktigt att hålla såret rent och täckt med ett lämpligt förband.

Så rengör du ett litet sår

  1. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.
  2. Rengör huden runt såret med en sårtvättare, eller spraya såret med sårtvätt spray.
  3. Gör rent såret med en annan ren bomullstuss eller gasbinda

Saknas sårrengöring går det också bra att försiktigt tvätta såret med tvål och vatten.

OBS! Med ytliga skärsår som det blöder mycket ifrån, ska först blödningen stoppas innan rengöring. Tryck en ihoprullad kompress eller en ren tygbit mot såret och håll såret högt för att lugna blödningen.

Tecken på att såret har blivit infekterat

  • huden runt såret är rödare än förut
  • huden kring såret svullnar upp
  • såret gör ondare än tidigare
  • det rinner illaluktande vätska ur såret.
  • personen har feber.

Vid svullnad, rodnad eller vätskande sår är det viktigt att badda med alsolsprit. Skydda ytan med en torr kompress eller ett plåster. Fortsätt att tvätta såret varje dag tills sårskorpan är borta och såret har slutat vara. Kontakta en vårdcentral vid feber. Då kan en antibiotikabehandling behöva sättas in.

Sårtvätt spray – ett bekvämare alternativ

Sårtvätt spray är ett bekvämt alternativ till vanliga sårtvättare, designad för att effektivt rengöra och främja sårläkning. Den appliceras direkt på såret för att desinficera, utan behov av fysisk kontakt, vilket minskar risken för infektion. Sårtvätt spray är särskilt användbar för känsliga eller svåråtkomliga sår och erbjuder en jämn rengöring, även i svåråtkomliga områden. Den är även lätt att transportera och förvara, vilket gör den till ett utmärkt verktyg för första hjälpen-kit, när man är ute på språng eller inte har tillgång till vatten.

Sårtvätt koksaltlösning – ett effektivt rengöringsmedel

Koksaltlösning är en grundläggande men oumbärlig produkt inom sjukvård, särskilt inom sårvård. Den består av natriumklorid upplöst i vatten, ofta i samma koncentration som kroppens egna vätskor. Koksaltlösning används ofta för att rengöra sår och andra hudskador. Genom att skölja såret med lösningen kan smuts och bakterier effektivt avlägsnas, vilket minskar risken för infektion och främjar läkningsprocessen.

En av fördelarna med koksaltlösning är dess mildhet. Den är inte irriterande för huden och kan användas på alla typer av sår, inklusive känsliga områden. Dessutom kan koksaltlösning användas för att fukta sårbandage, vilket kan underlätta bandagebyte och minska obehag. De flesta produkter inom sårtvätt använder just koksaltlösning för att sterilisera såret och huden för att minska risken för infektion.

Antibakteriell sårtvätt och desinficerande sårtvätt

Förutom sårtvätt med koksaltlösning finns det även andra typer av sårtvättsprodukter som innehåller antibakteriella och desinficerande ämnen – vid fall då det behövs bakteriedödande sårtvätt. Antibakteriell sårtvätt och desinficerande sårtvätt finns i olika former, inklusive spray, våtservetter och flytande lösningar.