Plåster på rulle, fingertoppsplåster, brännskadeplåster eller blödningsstoppande förband? Hede Safety guidar dig till vilka typer av plåster som du behöver ha i första förbands-väskan. Saknas något förband på arbetsplatsen? Beställ snabbt och smidigt via Hede Safetys webbutik. Här kan du även begära offert.

Ordet plåster kommer från grekiskan och betyder smörja in eller styka på. Från början var just plåster en salva som smörjdes på såret. Det moderna plåstret, ett litet förband, uppfanns i USA 1920. Idag finns flera olika typer av plåster ー för alla situationer.

När är plåster på rulle ett bra alternativ?

Plåster på rulle kan användas till många olika sår eftersom plåstret kan klippas till önskad längd. Plåster av elastiskt material är ett bra val för sår som sitter på knän, armbågar och leder.

När används fingertoppsplåster?

Fingertoppsplåster används vid sårskador i fingertopparna. Olika branscher kräver skilda typer av plåster för fingertopparna. För restaurang- och livsmedelsbranschen används blå plåster för att det ska vara enkelt att upptäcka om ett plåster av misstag ramlat av och hamnat i någon typ av livsmedel. Plåster som är märkta med “detectable”, innehåller en liten metalltråd som gör att de kan upptäckas av metalldetektorer inom livsmedelsindustrin. För att ett fingertoppsplåster ska fungera optimalt behöver det vara allergitestat och smidigt att applicera.

OBS! Ett djupt skärsår på fingrar eller händer ska alltid undersökas av en läkare eftersom ett djupt sår behöver sys inom sex timmar.

Varför ska ett brännskadeplåster användas?

Vid en liten brännskada är ett brännskadeplåster ett bra alternativ. Plåstren innehåller ofta en speciell gel som svalkar och skapar en fuktig miljö kring såret. Den fuktiga miljön förhindrar att sårskorpor bildas och hjälper till att skynda på läkningsprocessen.

OBS! Tänk på att inte sticka hål på eventuella brännblåsor eftersom de skyddar huden som håller på att bildas under blåsan.

Vad är ett blodstoppande plåster?

Blodstoppande plåster är en typ av förband som innehåller en substans som stillar blödningen. Den här typen av plåster är praktiska vid exempelvis raksår.

Vid ett lite större sår är det bättre att använda ett blodstoppande förband.

Hur ofta behöver ett plåster bytas?

Plåster på fingrar och fötter blir snabbt smutsiga eller fuktiga när händerna tvättas. Byt plåster vid behov. Passa även på att undersöka såret efter tecken på infektion (röd eller svullen hud kring såret, ökande smärta eller synligt var).

Större plåster och förband ska inte bytas för ofta. Om såret verkar läka som det ska och inte gör ont, är det bra att låta förbandet sitta kvar. Att byta ett förband för ofta kan leda till att såret tar längre tid att läka.

Vid brännskador finns olika rekommendationer. Vid ytliga brännskador behöver inte förbandet bytas, men vid andra gradens brännskador är det viktigt att byta förband eftersom såret ofta vätskar mycket. Det kan vara lättare att få av omslaget om du blöter ner det med mycket vatten eller duschar bort det. Att få in vatten i brännsåret är inte farligt, så länge det är rent. I Sverige kan kranvatten användas.