2021-10-18T10:53:53+02:008 oktober, 2021|

Idag kommer fler än 25 personer i Sverige att drabbas av hjärtstopp på andra platser än på sjukhus. Av dem kommer cirka en av tio att överleva. Med en hjärtstartare ökar chansen att överleva dramatiskt – en mycket bra anledning att lära sig hur en hjärtstartare fungerar och se till att den finns på din arbetsplats. Hede Safety lär dig allt du behöver veta om hur du använder en hjärtdefibrillator.

Vad är en hjärtstartare och hur fungerar den?

Hjärtstartare eller hjärtdefibrillator är en apparat som avbryter flimret som orsakar hjärtstoppet. Ordet de-fibrillate betyder att ”avflimra”. Men hur fungerar en hjärtstartare? Hjärtstartaren läser av hjärtats elektriska aktivitet, EKG, för att sedan ge en strömstöt vid precis rätt tillfälle.

Hjärtstartare finns både som halv- och helautomatiska, men de båda gör samma sak: avbryter hjärtstoppet med hjälp av en strömstöt.

Med en helautomatisk hjärtstartare behöver du bara starta den och sätta elektroderna på plats, sedan sköter hjärtdefibrillatorn resten. Används en halvautomatisk hjärtstartare behöver någon aktivt ge en strömstöt när hjärtstartaren ger instruktionen.

En vanlig farhåga är att råka ge en strömstöt till någon som har fallit ihop av andra anledningar än hjärtstopp och av misstag skada personen. Det finns ingen anledning till oro. Hjärtdefibrillatorn ger bara en stöt om EKG:t visar att det behövs.

Hur använder du en hjärtdefibrillator?

Att agera snabbt vid ett hjärtstopp ökar chansen för överlevnad markant. Om en hjärtdefibrillator används innan ambulansen hunnit fram har den som drabbats av hjärtstopp fem gånger större chans att överleva. Så hur man använder en hjärtdefibrillator?

Så här används en hjärtstartare:

  1. Be en kollega ringa 112 eller använd högtalartelefonen för att kunna prata med larmcentralen samtidigt som du använder hjärtstartaren.
  2. Ta fram hjärtstartaren.
  3. Starta den.
  4. Följ instruktionerna som hjärtstartaren ger.
  5. Säkerställ att ingen rör personen när hjärtats elektriska aktivitet analyseras eller när strömstöten ska ges.

Var finns hjärtstartare?

I Sverige finns cirka 19 000 hjärtstartare enligt Sveriges hjärtstartarregister. Du kan själv se vilken hjärtdefibrillator som är närmast dig via deras karta eller genom att ladda ner appen ”Rädda hjärtat” från Hjärt- och Lungfonden.

Att ha en hjärtdefibrillator på arbetsplatsen är minst lika viktigt som att ha tillgång till första förband. Saknas en hjärtstartare där du arbetar? Via Hede Safety kan ditt företag antingen köpa eller hyra en helautomatisk hjärtdefibrillator. En trygghet för alla på arbetsplatsen.

Har du fler frågor om hjärtstartare? Hör av dig till oss på Hede Safety. Vi är specialister på första hjälpen-utrustning.