Guide: Hjärtstartare ー Placering av elektroder
En hjärtstartare används när en person är medvetslös och inte andas. Påbörja alltid hjärt-lungräddning och larma 112 innan du hämtar en hjärtstartare. Så här fäster du elektroderna för en vuxen person:
- fäst ena elektroden på höger bröst, alldeles nedanför personens nyckelben
- fäst den andra elektroden cirka 10 centimeter nedanför vänstra armhålan.
Notera att denna placering kan variera beroende på vilket land du är i och vilken hjärtstartarmodell du använder. Alla hjärtstartare ska innehålla illustrationer som gör det enkelt att förstå placering av hjärtstartarens elektroder och hur hjärtstartaren ska användas.
Nedan följer ytterligare information om hjärtstartarens elektroder och placering för män, kvinnor, barn och vuxna, hur olika faktorer kan påverka deras placering samt hur ofta du bör byta elektroder på en hjärtstartare.
Hjärtstartare – Placering av elektroder
Beroende på personens fysik kan den ideala placeringen av elektroder för en hjärtstartare variera.
Vuxna
Hjärt-Lungfonden rekommenderar att elektroder för vuxna patienter placeras enligt den anterior-laterala positionen. Det innebär att den ena elektroden placeras på framsidan av den övre högra bålen ovanför den högra bröstvårtan, strax under nyckelbenet, och den andra elektroden ska vara i linje med den nedre delen av bröstmuskeln under armhålan på en manlig patient eller under bröstet på en kvinnlig patient.
Barn
Barn över åtta år eller som väger mer än 25 kg bör behandlas som vuxna när det kommer till placeringen av elektroderna, med den första på högersidan av bröstet och den andra till vänster under armhålan.
Om barnet är under åtta eller väger mindre än 25 kg, ska den ena kudden placeras på bröstet och den andra placeras på ryggen. Detta för att förhindra att elektroderna rör vid varandra under defibrillering. Alternativt, om det finns, använda tillhörande barnelektroder.
Barn som lider av plötsligt hjärtstopp behandlas på samma sätt som vuxna, med en signifikant skillnad. Eftersom barn kräver mindre energi under defibrillering behöver hjärtstartarens strömstyrka minskas genom användningen av de specialdesignade elektroderna anpassade för barn, eller att slå på barnläget (om det finns). En hjärtstartares strömstyrka för ett barn bör ligga runt 70 joule.
OBS! I nödfall om det inte går att sänka strömstyrkan ska man använda vuxenelektroder.
Hur påverkar olika faktorer hjärtstartarens elektroder?
Utöver lämplig elektrodstorlek och placering finns det andra faktorer som är bra att tänka på vid defibrillering. Framför allt är det viktigt att se till att kuddarna är helt vidhäftade på personens hud. Luftfickor eller mellanrum mellan huden och kuddarna kan leda till risk för ljusbågar och brännskador.
För att undvika detta, applicera ena kanten av elektroden säkert på patienten. Rulla elektroden smidigt från den applicerade kanten till den andra, var noga med att inte fånga några luftfickor mellan elektroden och huden.
Föremål på ett offers kropp kan störa den levererade strömmen och vissa element kan till och med skapa ett motstånd mot strömmen. För att säkerställa bästa möjliga resultat, var noga med följande lista och förbered snabbt personen innan defibrillering:
Smycken: Ta bort alla metallsmycken (inklusive piercingar i bröstvårtor) som kan komma i kontakt med elektroder.
Brösthår: Om personen har en stor mängd hår på bröstet, raka det snabbt med en rakhyvel (om en sådan finns tillgänglig) innan du placerar elektroderna för att säkerställa korrekt vidhäftning. De som är i riskzonen för eller som redan har upplevt hjärtstillestånd uppmuntras att regelbundet ta bort brösthår.
Bröstvävnad: Betydande bröstvävnad kan skapa motstånd mot strömmen. För att tillgodose detta rekommenderas att du placerar elektroden under bröstet, använd en hand för att höja bröstet och den andra för att sätta fast elektroden.
Fukt: Fukt kan störa vidhäftning och elledning. Flytta personen och hjärtstartaren bort från vattenkällor, ta av alla våta kläder och torka offret så gott du kan innan du applicerar elektroderna.
Hur ofta bör man byta elektroder på en hjärtstartare?
Hjärtstartare är relativt underhållsfria och meddelar oftast om något är fel. Det räcker oftast med ett knapptryck för att kontrollera om apparaten är klar för användning (varierar beroende på modell).
Den enda regelbundna åtgärden är att byta elektroder på din hjärtstartare. Elektroder har vanligtvis en livslängd på två år innan de behöver bytas ut. Batterier i standby-läge håller i 4-5 år (varierar beroende på modell).
Säkra din arbetsplats – Köp eller hyr hjärtstartare från Hede Safety
Utforska vårt utbud av halv- och helautomatiska hjärtstartare och tillbehör. Hos oss kan du köpa alternativt hyra en hjärtstartare för att säkerställa att du alltid har rätt utrustning till hands om olyckan är framme. Kontakta oss för mer information om hjärtstartare och hur vi kan hjälpa dig och din verksamhet.