Handsprit ー minskar risken för spridning av virus och bakterier

Bakteriedödande, effektiv mot coronavirus och skonsam mot huden ー handdesinfektion har en given plats inom många branscher. Hede Safety berättar mer hur händerna spritas på rätt sätt och var desinfektionen ska förvaras för att förhindra olyckor.

Vad är handsprit?

Handsprit hjälper till att förhindra smitta och används som ett komplement till tvål och vatten, eller som desinfektion när tvål inte finns i närheten. Handsprit (alcogel/handgel) är effektiv mot bakterier, jästsvamp, mykobakterier som kan ge tuberkulos och många typer av virus som exempelvis influensavirus. Alcogel eller handdesinfektion består av 60-85 volymprocent alkohol och innehåller ofta etanol och/ eller isopropanol.

Är handsprit bättre än tvål och vatten?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla tvättar händerna minst 20-30 sekunder med tvål och vatten. Tvål är effektivt mot fett och fungerar genom att angripa virusets fetthölje och lösa upp det. Då faller viruset isär. Men när tvål och vatten inte finns i närheten, är handsprit ett mycket bra alternativ. En flaska handsprit är smidig att ha med sig i väskan eller i bilen för att kunna desinficera händerna vid behov.

Studier visar att alkoholbaserad handdesinfektion är mer skonsamt mot huden än tvål och vatten. I yrken där personalen behöver tvätta händerna ofta, finns stor risk för slitage på huden som kan leda till handeksem. Där är handsprit ett bra alternativ eftersom medlet fungerar återfuktande.

Så här tvättar du händerna med handdesinfektion

För att få ett effektivt skydd mot bakterier och virus är det viktigt att du spritar händerna på rätt sätt.

Gör så här:

  1. Kupa handen och fyll handflatan med minst 3 ml handsprit.
  2. Gnid in handdesinfektion på handflatorna, handryggen, fingertopparna och runt fingrarna. Glöm inte tummarna!
  3. Gnid in medlet tills händerna känns torra.

Så förvaras handdesinfektion

Handsprit är mycket brandfarligt eftersom medlet innehåller höga halter av alkoholer och kan antändas i rumstemperatur. Därför är det viktigt att vara noga med hur desinfektionen förvaras.

Mindre än 10 liter handsprit

Förvara flaskorna i sin ytterförpackning och placera förpackningen på en stadig bänk eller hylla. Se till att hålla lättantändligt material som papper borta från handspriten. Undvik att ställa flaskorna under ett oskyddat lysrör.

Mellan 10-50 liter

Förvara flaskorna i ett skåp av metall eller trä. Det är mycket viktigt att skåpet har ventilationsöppningar upptill och nertill.

Var alltid steget före

Hede safety är specialiserade på första hjälpen-utrustning och andra produkter som hjälper företag att skydda sina anställda. I vårt utbud finns första hjälpen-tavlor, Covid-19/ppe-produkter och annat som bidrar till att förebygga olyckor och smitta.

Till toppen