När olyckan är framme är det avgörande att snabbt ha tillgång till ett första hjälpen-kit. Innehåll för dessa kan skilja sig beroende på bransch och arbetsplats. I Hede Safetys webbutik kan du komplettera företagets första hjälpen-kit eller köpa en komplett förbandsväska.

Så många arbetsplatsolyckor sker i Sverige varje år

2019 anmäldes cirka 100 000 arbetsplatsolyckor i Sverige*. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket. Branscherna transport, magasinering, utvinning av mineral och vattenförsörjning (exempelvis avfallshantering och avloppsrening) är de områden med flest anmälda arbetsplatsolyckor som ledde till sjukfrånvaro för både kvinnor och män. 

I de fallen råkade kvinnor oftast ut för fallolyckor eller olyckor vid exempelvis lyft av vårdtagare, medan män var inblandade i olyckor efter att ha förlorat kontrollen över transportmedel eller handverktyg.

Vad innehåller ett första hjälpen-kit?

Vad innehåller ett första hjälpen-kit?” är en vanlig fråga vi brukar då en första hjälpen-väska kan innehålla utrustning för många typer av situationer. Exempel på vad som kan ingå i första hjälpen:

 • Tryckförband för att kunna stoppa blödningar
 • kompresser i olika storlekar
 • gasbindor för att kunna lägga ett tillfälligt förband vid exempelvis stukningar
 • ögondusch
 • blodstoppare eller blodstillande medel
 • plåster
 • sårtvätt.
 • Brännskadegel.
 • Räddningsfilt.
 • Sax.
 • Pincett.

Om du funderar på att köpa ett första hjälpen-kit så kan du gärna komplettera väskan med handskar och andningsskydd som skyddar mot den skadades kroppsvätskor.

Väskor för olika typer av behov

Det finns väskor i olika storlekar och material. En del väskor flyttas enkelt omkring på arbetsplatsen, medan andra som exempelvis första hjälpen-väska type X med väggfäste, är lämpliga att sätta fast på väggen i ett litet lager eller i en servicebil. Vissa väskor har en plåsterautomat på utsidan som hjälper till att upprätthålla en hög hygien och gör det möjligt att ta ett plåster utan att smutsa ner resten av innehållet i väskan.

Vad är ett första hjälpen-kit?

Första hjälpen-kit används ofta synonymt med förbandslåda eller första hjälpen-väska. Så vad innehåller ett första hjälpen kit? Jo, det innehåller det allra viktigaste vid en nödsituation. Det kan handla om allt från att stoppa blödningar till att ta hand om sår eller att lindra smärtan efter en brännskada.

Behöver du bara ett litet första hjälpen-kit har vi en väska för de allra mest grundläggande behoven, i dessa finns endast första förband. Med första förband menas att det är en kompress som är fastsydd på en förbandslinda, vilket gör att det går snabbt att lägga om ett sår.

Förbandsväska

En förbandsväska eller en förbandslåda innehåller förband och sårvårdsprodukter för flera olika typer av situationer. Här finns exempelvis första förband, plåster, kompresser, sårtejp, sårvårdsprodukter, stödbindor, elastiska bindor, ögonskölj och brännskadegel.

Trygga arbetsplatsen med rätt första hjälpen-utrustning

Vilken typ av första hjälpen-kit eller väska du behöver, beror förstås på arbetsplatsens behov. I Hede Safetys webbutik kan du köpa olika första hjälpen-kit, du kan till exempel köpa förbandsväskor, köpa påfyllning till företagets första hjälpen-station eller komplettera ett kit med till exempel brännskadespray. 

 

*statistik från Arbetsmiljöverket där både olyckor med och utan sjukfrånvaro ingår.

FAQ

Kan jag göra ett eget första hjälpen-kit?

Ja, det kan man göra. Förslag på vad du kan ha i är plåster, handskar, tejp, kompresser, pincett, blodstoppare, räddningsfilt, bandage, sårtvätt och enklare läkemedel som smärtlindring och allergitabletter.

 

Vad kostar ett första hjälpen-kit?

Här ovan kan du se vad olika första hjälpen-produkter och kit kostar. Det finns olika kit för olika behov.