Livsmedelshantering, arbete nära människor eller exponering för starka kemikalier. Med engångshandskar minskar risken för smittspridning och skyddar huden mot skadliga ämnen. Köp direkt i webbshopen eller begär en offert.

Därför används engångshandskar

På en vanlig hand finns cirka 150 olika bakterier. Vissa bakterier är goda, andra riskerar att sprida smittsamma sjukdomar. Det visar forskning från Colorado University. Engångshandskar är ett bra komplement till handtvätt. Handskarna hindrar händerna från att bli kraftigt nedsmutsade och gör handdesinfektionen effektivare. Längst ner på sidan finns information om hur engångshandskar ska användas inom vården.

Engångshandskar används också för att skydda huden mot skadliga kemikalier inom till exempel industrin eller för att klara av arbeten i stora temperaturskillnader.

Latexfria handskar förhindrar allergi

Latex är naturgummi som utvinns ur saften från gummiträdet. Under 80- och 90-talet användes latexhandskar i stor utsträckning inom vården och då upptäcktes en ökning av latexallergi bland både patienter och personal. Idag uppskattas 1-2 procent av befolkningen vara allergisk mot latex. På grund av mängden allergiska reaktioner har användandet av latexfria handskar ökat.

Medicinska handskar för olika branscher

Latexfria handskar finns i olika material. Välj engångshandskar beroende på vilket arbete som ska utföras. Här är en lista över vilka handskar som rekommenderas för olika branscher.

  • Livsmedelshantering. Välj latexfria handskar i nitril. Nitril är ett syntetiskt framställt gummimaterial som är motståndskraftigt mot oljor, fetter och kemikalier. Materialet är elastiskt, slitstarkt och ger ett bra grepp. Vid hantering av feta livsmedel är det viktigt att inte använda en engångshandske av exempelvis PVC som kan innehålla ftalater (mjukgörare). Om ftalater kommer i direktkontakt med livsmedel, kan ämnet passera över i maten. Ftalater misstänks vara hormonstörande och kan ge upphov till allergisjukdomar hos barn.
  • Vård- och omsorgssektorn. Använd medicinska handskar av nitril. Även i arbete med människor är det viktigt att inte välja handskar som innehåller hormonstörande ftalater som eftersom ämnet kan passera över till människor.
  • Arbete i kyla inom exempelvis industrin. Välj handskar av vinyl/PVC. Vinyl kan innehålla ftalater som fungerar mjukgörande. Det gör att materialet behåller sin mjukhet även i kyla. Vinyl/PVC är ett slitstarkt material. Tänk på att vinyl/PVC inte är 100 procent nedbrytbart.
  • Arbete med starka kemikalier. Använd engångshandskar av materialet fluorplast som klarar olika sorters kemikalier och tål temperaturer upp till 300 grader.

Förutom olika material finns handskar som innehåller puder och andra som är puderfria. Välj gärna ett par engångshandskar utan puder eftersom puder kan torka ut huden och även öka risken för allergi.

Så används engångshandskar inom vården

Det är viktigt att se till att händerna är rena och torra innan handskarna tas på. Anledningen är att smuts och fukt är en grogrund för bakterier. Det kan i sin tur leda till hudproblem.

Så används engångshandskar:

  1. Tvätta händerna med tvål och vatten i cirka 30 sekunder.
  2. Desinficera händerna med 2-4 milliliter desinfektionsmedel.
  3. Se till att händerna är torra.
  4. Ta på dig handskarna.
  5. Ta av dig handskarna direkt efter avslutat arbetsmoment eller vid varje ny patient.
  6. Desificera händerna igen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inte bara händerna måste skyddas för att upprätthålla en hög hygien. Även förkläde-utan-arm och blå skoskydd minskar spridningen av smittor och smuts.