Brandsläckare med skum eller pulver ー liten guide till brandsäkerhet på arbetsplatsen
Varje timme bryter det ut en brand på en svensk arbetsplats. En brand kan uppstå snabbt, men genom att ha tillgång till rätt utrustning så kan ni enkelt släcka elden. Vi på Hede Safety är experter på första hjälpen-utrustning och brandskydd för företag. Den här månaden tipsar vi om den mest fördelaktiga brandsläckaren för just er bransch och svarar på frågan om ni ska ha en brandsläckare med skum eller pulver.
Så väljer ni rätt brandsläckare för er bransch
Att ha en brandsläckare på arbetsplatsen är bra, att ha rätt brandsläckare är bättre. Här får ni veta mer om vilken brandsläckare er bransch bör ha.
Rätt brandsläckare för er bransch
Arbetsplats utomhus: välj pulverbrandsläckare
Verkstad utan känslig elektronisk utrustning: välj pulverbrandsläckare
Byggarbetsplats utan känslig elektronisk utrustning: välj pulverbrandsläckare
Butik: välj skumbrandsläckare
Arbetsplats i skyddad kulturmiljö: välj skumsläckare
Tre frågor inför köpet av brandsläckare till arbetsplatsen
- Ska brandsläckaren förvaras inomhus eller utomhus?
- Vilka material riskerar att börja brinna på arbetsplatsen?
- Finns känslig elektronik som riskerar att förstöras under släckningsarbetet?
Att kunna släcka branden och förhindra dödsfall och skador på inventarier är förstås A och O. För att kunna göra det måste ni kunna säkerställa att pulvret eller släckvätskan fungerar på den plats där det förvaras och till exempel inte fryser vid låga temperaturer.
Det är förstås också viktigt att ha analyserat vilka brandrisker ni har på arbetsplatser för att veta om det är en brandsläckare med pulver eller skum som släcker branden mest effektivt.
Även om det viktigaste är att kunna släcka branden snabbt, bör ni tänka ett steg längre och fundera över själva saneringen. Om det är en liten brand så finns risken att själva släckningsmedlet gör större ekonomisk skada än själva branden om till exempel dyr och känslig elektronik förstörs under släckningsarbetet.
Vad menas med A-, B-, och C-bränder?
Brandsläckare delas in i bokstavsklasser där bokstaven talar om vilken typ av brand som kan släckas. A syftar till släckning av bränder i fasta material som exempelvis trä, tyg, papper och plast. B betyder att släckaren är effektiv mot gasbränder och C syftar till att släcka bränder i metall. Det finns även brandsläckare märkta med F och de är bäst lämpade för köksmiljö eftersom de effektivt släcker bränder i oljor och matfett.
För- och nackdelar med en pulverbrandsläckare
En pulverbrandsläckare som hanteras rätt släcker de allra flesta bränder som uppstår på en arbetsplats och är klassad för att släcka A-, B-, och C-bränder. Det effektiva pulvret kväver elden genom att stjäla en stor del av brandens värmeenergi och sedan brytas ner till ånga som konkurrerar ut syret. En pulversläckare tål låga temperaturer och kan därför både förvaras ute och inne. Pulvret leder heller inte ström vilket gör att den kan användas för att släcka bränder i elektronisk utrustning.
Nackdelen med pulversläckare är att det fina pulvret riskerar att smutsa ner stora områden under släckningsarbetet och att det därför krävs en mycket omfattande sanering efteråt. Pulverbrandsläckare rekommenderas därför inte i lokaler med känslig elektronik eller värdefulla föremål.
För- och nackdelar med skumbrandsläckare
En skumbrandsläckare släcker både A-, och B-bränder effektivt. Vid släckning lägger sig skummet som ett täcke över elden och kväver den. Eftersom skummet mest består av vatten är det enkelt att städa efter släckningsarbetet.
Nackdelen med skumsläckare är att de kan leda elektricitet och därför ska de inte användas vid släckning av elektronisk utrustning. Skumsläckaren är också frostkänslig så den förvaras lämpligast inomhus.
Risk för brand i känslig elektronisk utrustning?
Om det finns risk för brand i känslig elektronisk utrustning på er arbetsplats är varken en pulversläckare eller en brandsläckare med skum ett optimalt alternativ. Då ska ni istället välja en brandsläckare med koldioxid eller kolsyra som kväver elden genom att tränga bort syret.
Nackdelen med den här typen av släckare är att de har kort räckvidd och att de är ineffektiva vid stora bränder.
Skötselråd för en brandsläckare med skum eller pulver
En brandsläckare behöver skötas om för att kunna rädda liv när det verkligen gäller. Se därför till att:
- kontrollera trycket med jämna mellanrum
- vända på pulversläckaren för att hindra pulvret från att klumpa ihop sig
- säkerställa att slangen är hel
- förvissa er om att plomberingen är intakt
- kontrollera att brandsläckaren är fullt synlig.
Kom ihåg att en brandsläckare måste laddas om innan den kan användas igen, det gäller oavsett hur mycket eller lite släckmedel som använts.
Handla direkt eller begär offert
Saknar er arbetsplats effektiva brandsläckare? I vårt sortiment hittar ni både brandsläckare med pulver eller skum samt brandfiltar, brandvarnarsystem och praktisk första hjälpen-utrustning. Pulverbrandsläckare ingår även i våra smidiga första hjälpen-vagnar som täcker in alla Arbetsmiljöverkets krav på en byggarbetsplats.