Blodets funktion i kroppen

Blodet transporterar syre, hormoner och näringsämnen runt i kroppen och hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Det är också blodet som för bort avfallsprodukter och salter. Blodet består av hälften blodkroppar, hälften blodplasma. Blodets vita blodkroppar försvarar kroppen mot infektioner och hjälper till att läka sår. Förlorar du mycket blod finns risk att du hamnar i medicinsk chock som kan vara livshotande.

Vad är en blodstoppare?

Blodstoppare kan användas som en samlingsterm för alla typer av blodstillande medel och produkter som finns, men faktum är att det också ofta används som synonym till ett förband. Blodstoppare finns i olika storlekar och kan användas på flera sätt. En blodstoppare är ett universalförband som har blodstoppande egenskaper genom att lägga ett tryck över såret eller täcka en ytlig blödning. Den här typen av förband kan ibland även användas till brännskador eller som tillfälligt förband vid exempelvis stukning.

Så läggs ett tryckförband:

  • Lägg vikta kompresser eller rena tygbitar mot såret.
  • Tryck.
  • Lägg ytterligare tryck på såret med hjälp av hårt rullat tyg eller en kompress.
  • Fixera förbandet med en elastisk binda.
  • Håll såret högt, högre än hjärtats nivå.

Mindre blodstoppare är mest lämpliga för mindre skador på fingrar och tår, medan större passar bättre till större skador med kraftigare blödning. Du kan köpa blodstoppare separat, men de ingår i många av Cederroths första hjälpen kit.

Hur fungerar blodstoppande plåster?

Blodstoppande plåster, likt blodstoppare, finns i flera olika storlekar och kan användas på flera sätt. De innehåller en aktiv substans med blodstoppande egenskaper som förhindrar att såret fortsätter blöda. De används främst för mindre, ytliga blödningar och sår.
När du ska sätta på ett blodstoppande plåster, rengör noggrant ytan först för att plåstret ska fästa ordentligt.

Hur fungerar blodstoppande spray?

Blodstoppande spray är ett snabbt och effektivt sätt att stoppa en blödning. Sprayen stoppar mindre blödningar genom att till exempel bilda hydrogel som stillar blödningen, lugnar huden och hjälper såret att läka. Blodstoppande spray fungerar bra för mindre blödningar som skärsår, rivsår och skrubbsår.

Vad innehåller blodstillande medel?

Det finns även blodstillande medel att använda för att stoppa en blodning. Medlet innehåller ett ämne som hjälper blodet att stelna, koagulera, för att stilla blodflödet. Ett sådant ämne är till exempel kalciumalginat som utvinns ur brunalger. Blodstillande är praktiskt vid näsblod, skärsår och skrubbsår.

Trygghet vid oförutsedda händelser

Komplett första hjälpen-utrustning skapar trygghet. I Hede Safetys sortiment finns många typer av blodstoppare och produkter till första-hjälpen som exempelvis första hjälpen-väska type X med väggfäste. Komplettera gärna ditt första-hjälpen-kit med någon typ av blodstoppande produkt.