Blodstoppande ー stilla blödningen snabbt

4-6 liter. Så många liter blod innehåller en vuxen kropp. Vid en skärskada är det vanligt att blöda mycket. Men det finns produkter som fungerar blodstoppande. Här berättar Hede Safety mer om blodstoppare som är en viktig del av en komplett första hjälpen-utrustning. Saknar din arbetsplats produkter som stoppar blödningar? Handla snabbt och smidigt i vår webbutik eller begär en offert.

Blodets funktion i kroppen

Blodet transporterar syre, hormoner och näringsämnen runt i kroppen och hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Det är också blodet som för bort avfallsprodukter och salter. Blodet består av hälften blodkroppar, hälften blodplasma. Blodets vita blodkroppar försvarar kroppen mot infektioner och hjälper till att läka sår. Förlorar du mycket blod finns risk att du hamnar i medicinsk chock som kan vara livshotande.

Vad är en blodstoppare?

Blodstoppare finns i olika storlekar och kan användas på flera sätt. En blodstoppare är ett universalförband som fungerar blodstoppande genom att lägga ett tryck över såret eller täcka en ytlig blödning. Den här typen av förband kan ibland även användas till brännskador eller som tillfälligt förband vid exempelvis stukning.

Så läggs ett tryckförband:

  1. Lägg vikta kompresser eller rena tygbitar mot såret.
  2. Tryck.
  3. Lägg ytterligare tryck på såret med hjälp av hårt rullat tyg eller en kompress.
  4. Fixera förbandet med en elastisk binda.
  5. Håll såret högt, högre än hjärtats nivå.

Hur fungerar blodstoppande spray?

Blodstoppande spray är ett snabbt och effektivt sätt att stoppa en blödning. Sprayen stoppar mindre blödningar genom att till exempel bilda hydrogel som stillar blödningen, lugnar huden och hjälper såret att läka. Blodstoppande spray fungerar bra för mindre blödningar som skärsår, rivsår och skrubbsår.

Vad innehåller blodstillande medel?

Det finns även blodstillande medel att använda för att stoppa en blodning. Medlet innehåller ett ämne som hjälper blodet att stelna, koagulera, för att stilla blodflödet. Ett sådant ämne är till exempel kalciumalginat som utvinns ur brunalger. Blodstillande är praktiskt vid näsblod, skärsår och skrubbsår.

Trygghet vid oförutsedda händelser

Komplett första hjälpen-utrustning skapar trygghet. I Hede Safetys sortiment finns många typer av första förband och produkter till första-hjälpen som exempelvis första hjälpen-väska type X med väggfäste. Komplettera gärna ditt första-hjälpen-kit med någon typ av blodstoppande produkt.

Till toppen